Kurs Alternatywnych metod parzenia kawy w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Wolinie
W dniach 15 - 16 stycznia 2021 roku w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Wolinie odbyło się kolejne, tym razem trzecie, szkolenie związane z kursem baristycznym, mianowicie kurs Alternatywnych metod parzenia kawy.
W ramach realizowanego w szkole projektu pn. „Powiat Kamieński szkolnictwem zawodowym stoi” podczas dwóch 8-godzinnych szkoleń 20 uczennic Technikum hotelarskiego poznawało podstawowe zasady przygotowywania kaw metodami przelewowymi.
Prowadzący kurs pan Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów przekazał uczestniczkom dużą dawkę wiedzy teoretycznej o alternatywach oraz zaprezentował różne metody parzenia kawy z użyciem zaparzaczy tj. Kaffetierka, French Press, Dripper V60, Chemex, Aeropress i Syfon, które połączone były z degustacją różnego rodzaju naparów.
Po części teoretycznej i prezentacji poszczególnych metod uczennice samodzielnie zaparzały aromatyczne kawy pogłębiając swoją wiedzę na temat smaków i aromatów, jakie skrywają w sobie różne rodzaje kaw. Potwierdzeniem zdobytej wiedzy i umiejętności były certyfikaty, które uczestniczki otrzymały po zakończonym szkoleniu.