W drodze po „Perłę”. Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Dodane przez Marek Szymański - czw., 15/07/2021 - 09:02

Kategoria

Niepowtarzalne produkty są kulinarną wizytówką każdego z regionów. Który z nich okaże się w tym roku najlepszy? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 lipca br.

Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Zachęcam do udziału - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 30 lipca br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do na adres: Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach: Barzkowice 2, 73-134 Barzkowice.
Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronach internetowych: www.wrir.wzp.plwww.zodr.pl oraz www.produktyregionalne.pl

Regionalny finał odbędzie się 21 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.


Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2021”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br.  podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

W drodze po „Perłę”. Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”